Aвстралийски учени създадоха симулатор на звезди

11:08, 14 май 20 / Култура 25 2188 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В съвремието едни от най-загадъчните обекти във вселената опредено са черните дупки. Те са трудни за изследване, защото нищо, дори и светлината, не може да ги напусне и поради тази причина човечеството няма никаква представа какво действителност се случва в тях. До земята за щастие няма такива обекти, но и да имаше, отново нямаше да има по-голям успех с изследването им, тъй като дори и да бъде изпратен космически апарат към тях, той ще прекъсне излъчването на обратен сигнал, веднага след като преми т.нар. хоризонт на събитията.

Въпреки това, австралийски учени създали симулатор на звезди. Учените разработили виртуална среда, в която създават звезди, които в последствие „убиват“, предава Дир.

Идеята е, симулирайки една от най-силните известни експлозии в космоса - избухването на свръхнова - да се изследва евентуалното последващо зараждане на черна дупка.

Екипът, който е част от австралийския Център за откриване на гравитационни вълни ARC, се надява чрез тези симулации да научи повече за реалните черни дупки, намиращи се в космоса. И да добави в последствие тези познания към информацията от засичането на гравитационни вълни, с която разполагаме през последните няколко години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама