Чили наложи пълна блокада на столицата Сантяго

07:30, 14 май 20 / Свят 25 2246 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Чилийското правителство нареди задължителна обща карантина за 7-те милиона жители на Сантяго, след като властите отчетоха 60% скок в броя на заразените за 24 часа, нанасяйки удар на надеждата икономиката скоро да заработи, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Най-тежката мярка, която трябва да обявя, е пълна карантина в Сантяго, където са 80% от потвърдените 34 000 случая в страната", каза здравният министър Хайме Маналич.

 

САЩ: Китай се опитва да открадне данни от изследванията ни за ваксина срещу коронавируса

 

Маналич поясни, че блокада ще бъде наложена и в няколко области, в които бяха премахнати по-ранните мерки. Това става след 2260 нови инфекции и 12 смъртни случая през последните 24 часа.

Съобщението идва след правителствено искане до МВФ за гъвкава кредитна линия в размер на около 23,8 милиарда долара за следващите две години.

Блокадата, която влиза в сила в 5:00 часа в събота, означава, че хората ще могат да напускат домовете си само по съществени причини като закупуване на храна или лекарства.

Досега Чили беше избрал селективна карантинна стратегия за справяне с пандемията. Вечерен час беше наложен в Сантяго и други градове, но карантината беше ограничена до райони с висока честота на инфекции.

Чили има и най-големия брой направени тестове за коронавирус в Латинска Америка - 14 000 на ден и около 200 000 общо. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама