Министерството на туризма публикува насоки за работата на хотелиери и ресторантьори

19:22, 13 май 20 / Общество 25 2524 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

На страницата на Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект за подробни указания за работата на местата за настаняване и заведенията за хранен и развлечения след отпадането на извънредното положение в България, предава БГНЕС. Указанията са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и са одобрени от Министерството на здравеопазването.

Мерките, предложени в текста, са свързани с дейността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, които имат открити площи. Като се има предвид, че туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение, функции, дизайн, експлоатация и управление, адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на този документ.

Първи сметки: Ваучерите за море струват на хазната 9 млн. лв.

Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейните, трябва да съблюдава за спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и да осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейните.

Проектът ще помогне на бизнеса да се подготви максимално бързо за летния сезон. Съдържанието е разделено на две основни части – мерки за изпълнение от персонала и мерки за спазване от страна на туристите. Детайлно са описани базовите функции, оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните, стаите за гости и за персонал, местата за хранене, за спорт, за развлечения, конферентните зали и пр.

Конкретните инструкции са насочени в четири направления:

  1. Осигуряване безопасността на служителите/персонала;
  2. Осигуряване безопасност и сигурност за гостите в обектите;
  3. Превантивни процедури при съмнение за коронавирусна инфекция от служител спрямо друг служител;
  4. Процедури, които трябва да се спазват при съмнение за коронавирусна инфекция на гост/гости.

Специален акцент е поставен върху дезинфекционните мероприятия в туристическите обекти, както и на техническата поддръжка и свързаното с нея обслужване.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на специалните мерки срещу COVID-19 и други обстоятелства, свързани с разпространението на вируса в страната.

Целите на документа са повишаване безопасността и опазване здравето на служителите в туризма, минимизиране риска от заразяване на потребителите на туристически услуги и други външни лица, спазване на физическата дистанциране и намаляване на контактите в тези обекти, както и координиране на действията поради епидемичната ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама