Хакер откраднал 24 млн. долара от криптосметка на бизнесмен

19:00, 13 май 20 / Свят 25 1717 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Предприемачът Майкъл Терпин съди тийнейджъра Елис Пинкси за кражба на 24 млн. долара от сметката му. Терпин, които е основател и изпълнителен директор на консултантската компания Transform Group, твърди, че Елис Пинкси е откраднал крупната сума, като е хакнал личния му смартфон и е получил пълен достъп до неговите сметки с криптовалута, предава Technews.

Американският бизнесмен посочва, че кражбите са започнали през 2018 г., когато Пинкси е бил на 16 години. Терпин е сигурен, че хакерът не е действал сам и смята, че е бил подпомаган от съучастници , като към момента няма информация кои са те. Ясно е само, че в делото Терпин говори за 20 съучастници на Пинкси.

Терпин вярва, че Пинкси и неговите съучастници са проследявали собственици на криптовалути с големи резерви от виртуални монети и са хаквали телефоните им, така че да могат да прехващат съобщения за удостоверяване и да проникват в техните криптоакаунти, за да прехвърлят средства в акаунти на трети страни.

Бизнесменът не уточнява как точно групата тийнейджъри е успяла да хакне мобилните устройства. Според него, те биха могли да бъдат в сговор със служители на телеком операторите или просто по някакъв начин да са ги измамили, представяйки се за истински собственици на мобилни номера.

Пинкси, който е на 18 години в момента, се е хвалил пред приятели, че се занимава с хакерство и кражба на криптовалути от 13-годишна възраст. През този период тийнейджърът е успял да преведе повече от 100 милиона долара от сметките на жертвите си и да конвертира криптовалута в размер на няколко хиляди долара в пари, които съхранявал в спалнята си.

Веднага след като разбрал, че е съден, Пинкси върнал на бизнесмена криптовалутата, а също така пари в кеш и дори часовник на обща стойност 2 милиона долара, като по този начин признал вината си, въпреки тези действия, Терпин не възнамерява да се задоволи с това и ще съди хакера за сума, няколко пъти по-голяма от тази, която Пинкси откраднал от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.