Хакер откраднал 24 млн. долара от криптосметка на бизнесмен

19:00, 13 май 20 / Свят 25 2369 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Предприемачът Майкъл Терпин съди тийнейджъра Елис Пинкси за кражба на 24 млн. долара от сметката му. Терпин, които е основател и изпълнителен директор на консултантската компания Transform Group, твърди, че Елис Пинкси е откраднал крупната сума, като е хакнал личния му смартфон и е получил пълен достъп до неговите сметки с криптовалута, предава Technews.

Американският бизнесмен посочва, че кражбите са започнали през 2018 г., когато Пинкси е бил на 16 години. Терпин е сигурен, че хакерът не е действал сам и смята, че е бил подпомаган от съучастници , като към момента няма информация кои са те. Ясно е само, че в делото Терпин говори за 20 съучастници на Пинкси.

Терпин вярва, че Пинкси и неговите съучастници са проследявали собственици на криптовалути с големи резерви от виртуални монети и са хаквали телефоните им, така че да могат да прехващат съобщения за удостоверяване и да проникват в техните криптоакаунти, за да прехвърлят средства в акаунти на трети страни.

Бизнесменът не уточнява как точно групата тийнейджъри е успяла да хакне мобилните устройства. Според него, те биха могли да бъдат в сговор със служители на телеком операторите или просто по някакъв начин да са ги измамили, представяйки се за истински собственици на мобилни номера.

Пинкси, който е на 18 години в момента, се е хвалил пред приятели, че се занимава с хакерство и кражба на криптовалути от 13-годишна възраст. През този период тийнейджърът е успял да преведе повече от 100 милиона долара от сметките на жертвите си и да конвертира криптовалута в размер на няколко хиляди долара в пари, които съхранявал в спалнята си.

Веднага след като разбрал, че е съден, Пинкси върнал на бизнесмена криптовалутата, а също така пари в кеш и дори часовник на обща стойност 2 милиона долара, като по този начин признал вината си, въпреки тези действия, Терпин не възнамерява да се задоволи с това и ще съди хакера за сума, няколко пъти по-голяма от тази, която Пинкси откраднал от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама