Еврокомисията: Отваряйте границите и премахвайте карантините

14:58, 13 май 20 / Свят 25 3614 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това съобщиха високопоставени представители на комисията, предаде БТА.

По-рано и Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично "за" пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.

Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19. ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите. Въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност - желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.

Снимка: CanstockPhoto 

ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение. Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС. Това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки, като засега не се налага отмяна на летните резервации.

Снимка: CanstockPhoto 

Комисията остава на мнението, че дори в условия на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно. ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет. Тя предлага да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство, съобразено с научните данни за заболеваемостта.

Комисията предлага също в самолетите и хотелите да бъдат въведени уеднаквени правила за действие, свързани с поддържането на чистота и безопасно разстояние между хората. Според ЕК е необходимо работещите в областта на транспорта например да носят маски с висока защита.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама