Таня Андреева: Отварянето на детските градини трябва да е последната отпаднала мярка

18:12, 11 май 20 / Политика 25 3371 Шрифт:
Редактор:

Заразата с COVID-19 сред медиците можеше да бъде в по-малки размери при правилна преценка кои болници могат да приемат пациенти с коронавирус. Това заяви пред bTV бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"Болниците трябваше да бъдат разделени на групи – на първа линия да са тези, които имат достатъчно кадри и апаратура", коментира още тя.

„Има много болници, които не са достатъчно обзепечени с кадри – във Видин, Ямбол, Сливен и във Враца. Трябва да се проверят болниците в Търговище и Разград, защото все повече случаи излизат от там. Труден е този процес за менажиране, но не е невъзможен. Цялата информация за болниците е в Министерството на здравеопазването и то може да вземе мерки за обезпечаване на болниците. Не може в една болница да няма инфекциозно отделение и реаниматори, но да я ангажираш да се грижи за COVID-случаи, като във Видин“, подчерта д-р Андреева.

Според нея на Балканския полуостров и в Източна Европа сме доста по-пощадени от коронавируса. „Това може да се дължи на по-добрия имунизационен календар, на това, че туристическият поток не е толкова голям и възрастните хора не общуват толкова помежду си“, отбеляза още д-р Андреева.

Бъдещите първокласници няма да минават през тестове

По повод отпускането на противоепидемичните мерки тя посочи, че се е получила рязка стагнация, а сега всичко се отпуска. „Не знам какъв ще бъде ефектът, ако имаме рязко покачване на заболелите, няма да знаем от къде е“, посочи лекарят.

Д-р Таня Андреева отбеляза, че една от последните мерки трябва да бъде отварянето на детските градини.

"Децата са най-неспособни да се пазят това може да е опасно за техните родители, баби и дядовци", обясни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама