Русия започва поетапно да облекчава ограниченията

16:59, 11 май 20 / Свят 25 2536 Шрифт:
Редактор:

Днес е последният от обявените нeработни дни в Русия. Предприетите до момента мерки ще позволят да се премине към поетапно облекчаване на ограниченията, като окончателното им отпадане остава отговорност на регионите, заяви в специално обръщение президентът Владимир Путин, съобщава БГНЕС.

В страната имало резерв от апарати за изкуствена вентилация, а във всеки регион са в готовност да окажат специализирана помощ на хора с усложнения.

"Днес хората имат повече информация за заболяването, отколкото в началото на епидемията", подчерта Путин. 

"Благодарение на предварително взетите мерки са спасени хиляди човешки животи. Това се дължи на всеотдайната работа на медицинските работници. Увеличи се мащабът на тестирането – всеки ден се правят около 170 000 теста. Това позволява заразата да бъде идентифицирана в ранен стадий и да се предотврати разпространението ѝ", заяви още руският държавен глава.

Той подчерта, че до средата на месец май ще се удвои броят на тестираните.

"Облекчаването на ограниченията трябва да става при стриктно спазване на мерките за безопасност. Русия е голяма държава и епидемиологичната обстановка е различна в отделните региони и това трябва да се вземе предвид", каза още Путин.

Путин: Само заедно можем да бъдем непобедими

"От 12 май приключват почивните дни, но не свършва борбата с епидемията. Не трябва да се допуска нова вълна от епидемията. Краят на ограниченията не означава край на санитарните изисквания, които ще бъдат в сила до пълното приключване на епидемията", допълва президентът на Русия.

Изключени са всякакви масови мероприятия и трябва да се спазват стриктно санитарните правила. Режимът на извънредно положение остава в сила за хората над 65-годишна възраст и за тези с хронични заболявания.

Осигурява се допълнително заплащане за служителите в социални учреждения от 15 април до 15 юли.

Където е възможно да се възстанови дейността на предприятия от базови отрасли в икономиката – строителство, добив на енергоресурси и други. Възобновява се работата на предприятията, в които може да се гарантира нисък риск от заразяване и спазване на санитарните мерки.

Владимир Путин обяви социални мерки за семействата с деца и за семейства с ниски доходи, на които ще бъдат изплатени допълнителна финансова помощ, както и подробности за финансовите условия за помощ на предприятията с цел минимизиране на щетите, нанесени от пандемията от коронавирус. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама