Здравната каса е платила над 700 000 лв. за лечение на болни от Covid-19

15:56, 11 май 20 25 1941 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ.

„За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2 200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК“, обясни Салчев. С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%. „Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета“.

Шефът на НЗОК: Над 62% са свободните легла в цялата страна

Снимка: БГНЕС

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората: 

„Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква“, добави управителят на НЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама