Боил Банов: Отпускаме нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти

14:05, 11 май 20 / Политика 25 3044 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

След разговори с премиера се взе решение за една подкрепа от още 5 млн. лв. Ние пускаме програмите, за да може да се работи по тях. Те са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, нови танцови спектакли и една нова програма - проекти в областта на визуалните изкуства. Това обяви министърът на културата Боил Банов относно промените в културните среди. За всяка от тези програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лв.

"Отварят се всичките музеи и галерии. Разрешава се работата на театри и кина. Това за нас са добри новини и знак, че животът възвръща нормалния си ритъм", каза Банов.

Отварят кината, музеите, галериите и библиотеките

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка в Министерство на културата, където заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени три минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000. Утре ще бъде обявено на кого ще бъдат отпуснати средства", съобщи още министърът на културата.

Той подчерта, че сега се преминава към мерки за укрепване на целия сектор.

"Терминологията "свободен артист" е европейска. В нея се включват актьори, режисьори, певци, танцьори - всички, работещи в сферата на артистите. За да е по-прегледно, вече ще ги наричам творци", каза още Банов.

Министърът на културата обяви, че ще има подкрепа и към цирка и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци. "Там ще прехвърлим 1,5 млн. лв. чрез правителството. И още 700 000 лева отиват за Фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет", каза още Банов. Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има Фонд „Култура“ за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

По норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. "Това са програми с нашите норвежки партньори и там има сериозни проекти. Това е междинен етап в подкрепата на целия сектор, ще има още допълнителни мерки", обясни министърът. 

Относно разрешението за посещение на кина, Банов поясни, че те ще могат да работят, но при 30% заетост на залите. Освен това зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяка прожекция залите ще се дезинфекцират. "Това, че не е обявено, не означавало, че не се мисли и мярка за по-големите киносалони", каза още той.

Според Банов е препоръчително сега представления в театрите да се представят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. За него е абсурдно актьорите на сцената да са с маски.

"Не се предвиждат термокамери в театрите и киносалоните. Тяхната ефикасност обаче не е ясна.  За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за събития вътре, може само отвън. Говорихме с всички директори и въпросите са много. В Европа все още няма отговор. Ние сме като новородени и опипваме новите неща. Всичко зависи от това как се развива вирусът", каза още Банов.

В социалната мярка влизат също писателите и поетите. Стартирали са и сесиите за библиотеките. 

Относно колекцията на бизнесмена Васил Божков, министърът отрече тя да се "изнася в кашони". "Колекцията се съхранява изрядно и за нея се полагат грижи", увери Банов.

Боил Банов отказа да коментира интервюто пред БНТ на Вежди Рашидов, в което той заяви, че съжалява, че е препоръчал Банов за министър и ще иска среща с премиера. "Вежди Рашидов е изключителен художник и като всеки творец, който е много талантлив, той е човек на крайностите - така обича и така мрази. Аз с него работя добре", каза Банов.

Поводът за думите на Вежди Рашидов стана скандалът с Червената къща, която вместо да е къща музей на скулптура Андрей Николов, се дава под наем.

Банов обясни, че сградата е публична държавна собственост в съсобственост с частно лице. "Той няма право да отдава къщата под наем", заяви Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама