Кои са най-опасните биооръжия в света?

11:50, 11 май 20 / Култура 25 2710 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Биологичните оръжия не са нещо ново, но технологиите на производство и доставяне се развиват непрекъснато. От хиляди години биологичните агенти са достъпни като инструменти във войната за всяване на страх и ужас в уязвими популации.  Но като цел на атаката не е задължително да бъде само човешката популация. Животнтие и дори растенията са също потенциална цел.

Биологичните оръжия произлизащи от биологични материали се смятат за оръжия за масово унищожение или по-точно оръжия за нанасяне на масови щети. Биологичното оръжие може да се състои от четири компонентна система: товар, боеприпаси, система за доставяне и система за разпръскване.

Товарът е биологичен материал съдържащ инфекциозен агент (патоген) или токсин продуциран от бактерия, растение или животно. Боеприпасите служат като контейнер на товара, който да запази неговата потентност. Системата за доставка може да бъде ракета, превозно средство (самолет, лодка, автомобил и т.н.) или артилерийски снаряд, който да транспортира товара към дадена цел. Системата за разпръскване (дисперсия) чрез експлозивна сила или друг метод осигурява разпространението на агента.

Въпреки че списъкът от потенциални агенти е огромен тези, които могат да нанесат огромна щета по въздушно-капков път са значително по-малко.

Възможните инфекциозни агенти, които могат да бъдат използвани включват причинителя на антракс (Bacillus anthracis), причинителя на чумата (Yersinia pestis), причинителя на туларемията (Francisella tularensis), причинителя на енцефалит (Venezuelan equine encephalitis virus), вируси причиняващи хеморагични трески и вариола вирус.

Дори и България е оставила следа в световната история на биологичните оръжия. В опит за убийство на изгнаника Владимир Костов в Париж, Франция е използван рицин (токсин извлечен от  рицинови зърна). Той е бил прострелян в гърба със съчма съдържаща рицин, но заради дебелото облекло, пенетрацията не е била дълбока, за да се разпространи отровата. Няколко дни по-късно българският изгнаник Георги Марков е бил убит в Лондон с поликарбонатна съчма пълна с рицин (Mangold et al, 1999). За целта е бил изпзлван специален чадър, преустроен в пистолет. Марков е бил прострелян в крака докато е чакал на метроспирка. Въпреки адекватната лекарска помощ и изпозлваните медикаменти, той умира няколко дни по-късно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама