От Битоля: Няма „наша“ и „ваша“ история

12:20, 10 май 20 / Свят 25 3536 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няма „наша“ и „ваша“ история, - историята е една с майка България“, се казва в изявление на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. От центъра се противопоставят на антибългарската кампания, която през последните дни се води в Северна Македония.

Антибългарският рефлекс отляво и отдясно заработи, от седмица сме свидетели на надпреварата от клевети и вярност към Титовото етническо инженерство във Вардарска Македония“, заявяват в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Борисов ядосан на македонците заради изказване, че България е „фашистка държава“

Само при нас има политици, които искат да ни делят на българи и македонци, никой не може да отнеме правото на македонските българи да бъдат горди македонски патриоти. Такива бяха нашите предци, нашите македонски поборници от Илинденското въстание, истинските членове на ВМРО – Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Ванче Михайлов“, допълват те.

По отношение на езика заявяват: „Ние с българите говорим два различни варианта на един език. Това е факт – германците и швейцарците имат като нас и българите същите различия. Всеки има право да си нарича езика така, както иска. Нашият език беше създаден с декрет на 2 август 1944 г. Но питаха ли ни на референдум как да си наричаме езика? Не! “.

Радев: Подкрепата за Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама