Цените през май показват леки колебания нагоре, но като цяло се задържат на нивата от април. Изключения има при плодовете и зеленчуците, като сезонният фактор остава основният двигател за нарастване на цените, показва прочуване на КНСБ, изготвено от Института за социални и синдикални изследвания.
Ръстът в цените на ябълките за периода март- май достига до 32,5%, при лимоните до 46,2%, при портокалите до 25%.
Спад се отчита при доматите с 3,5% спрямо началото на март, както и при краставиците – 15,2%. На другия полюс е джиндифилът с рекордния ръст от 100,7%, следван от ръста на цените на чесъна с 46,1%, на морковите с 27,7%.
По-отчетливо е нарастването на цените на при захарта с 10,1%, риба ”Скумрия” с 8,6%, свинското месо с 5,3%.
В сравнение с периода преди кризата нарастването е рекордно за антибактериалния гел с около 2,5 пъти, на белината с 3,5%, на мокрите кърпи с 11,1%.
Снимка: Pixabay
Тези продукти в период на медицинска криза са с повишено потребление и цените им се задържат на високи нива, като антибактериалният гел достигна цени от 44 лв., при 18 лв. от началото на кризата.
Добави коментар