Преди 67 години е възстановена Българската патриаршия

15:23, 10 май 20 25 3407 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес тържествено беше отбелязана годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, случило се на същата дата през 1953 г., когато Третият църковно-народен събор избира Пловдивския митрополит Кирил за Български патриарх.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена празнична св. Литургия и молебен във връзка с годишнината, съобщиха от Светия Синод. Св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, а молебенът Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Богослуженията бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

В обръщението си патриарх Неофит заяви, че възстановяването на Българската патриаршия е една от най-радостните и важни събития в най-новата история на Православната ни църква. 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство.

"Нека свято пазим това вековно, най-високо достояние на Православната ни църква. Да бъдем единомислени, неизменно водени от духа на единството, "докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий,... до пълната възраст на Христовото съвършенство", призова патриарх Неофит.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама