41 преписки и 1 акт са съставени на заведения за неспазване на мерките

17:50, 07 май 20 / Общество 25 1543 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Д-р Любомир Кулински, който е директор на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ, заяви пред Нова, че от БАБХ са извършили 262 проверки на заведения, отворили след заповедта на министър Ананиев. Издадени са 41 предписания за различни нередности и е издаден един акт за установени нарушения.

Сред най-често срещаните нарушения са това, че част от собствениците са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, така че в помещението не е имало необходима вентилация. В част от заведения е имало неподходящи дезинфектанти или те са разположени в близост до посудата на заведението, предава БГНЕС.

Заведенията на открито отвориха врати при строги мерки

"Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Те трябва да се държат далеч от посуда или открити храни. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Тя е много ясна. Пише, че трябва да има налични дезинфектанти. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни Кулински. За него е важно, че са отворили тези, които са готови с мерките. Други пък имали нужда от време за закупуване на маски и предпазни средства. Част от собствениците са доволни от мерките. Естествено, имало и недоволни.

Най-голямата санкция, която може да бъде наложена, е прекратяване на дейността на обекта. Такава се налага при груби нарушения. Такова е разполагането на масите на по-малко от минималната дистанция, описана в заповедта. Грубо нарушение е липса на предпазни средства за персонала и липсата на хигиена в санитарните помещения.

Според Кулински условието посетителите на заведения да са семейство не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти. Той е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.

Кулински коментира и кампанията "Избери 380", свързана с българските продукти, на Асоциацията на българските земеделски производители. "На всички пакетирани храни има баркод. Ако той започва с 380, това означава, че тази храна е произведена в България, от български производител", обясни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама