Колко плащаме на един български депутат?

17:14, 07 май 20 / Политика 25 2822 Шрифт:
Василена Йорданова

Около 10 000 лв. месечно "струва" един български депутат на държавната хазна. Това изчисли телевизионният водещ Слави Трифонов.

Основните възнаграждения на българските депутати се преизчисляват на всяко тримесечие като средната работна заплата в бюджетния сектор през последния месец от предходното тримесечие се умножава по три.

Въпреки грандиозния сканадал от началото на април, новите им заплати ще бъдат изчислени на базата на средната заплата от декември 2019 г., когато нямаше финансова криза, а ръст на доходите. През декември доходите са най-високи и защото тогава в бюджетния сектор се раздават и коледни бонуси.

Снимка: БГНЕС

Оттук нататък Трифонов започва със сметките:

Средната заплата в бюджетния сектор през декември е 1416 лв. Умножена по три, това прави 4248 лв. основно месечно възнаграждение за депутат.

Според Правилника на Народното събрание, председателят на Парламента получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите на Народното събрание - с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи - с 35 на сто, заместник-председателите на комисии - с 25 на сто, членовете на постоянна комисия - с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание - с 10 на сто.

15% бонус получава всеки депутат, който членува в комисия към парламанта. 

Към основните възнаграждения на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година.

Според правилника на парламента “Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализирането на приоритетни за страната задачи”. Кой ги определя тези приоритетни за страната задачи и колко струва това на данъкоплатците - въобще не е ясно, коментира Трифонов.

Снимка: CanstockPhoto

Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение на народните представители! Т.е. по още 2832 лв.

Ако един депутат има научна степен “доктор”, то той получава още 10 на сто от основното месечно възнаграждение, а ако е “доктор на науките” - още 15 на сто!

"Ще отбележа, че по време на извънредното положение, депутатите не се отказаха от тези така наречени “безотчетни пари”, за които няма никакъв контрол как и за какво се харчат. Излиза, че българският депутат дори, когато се е отказал от заплатата си, пак получава близо 3 000 лева", добавя Трифонов.

Данъкоплатците покриват и много други разходи на депутатите - за всякакъв вид транспорт; за ведомствени жилища на депутатите, за ремонти и обзавеждане на тия жилища, даже и данъците на тези жилища; застраховки на депутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама