Турската лира се срина спрямо долара

14:11, 07 май 20 / Свят 25 1850 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Турската лира удари рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, тъй като търговците се притесняват от въздействието на коронавирусната криза върху турската икономика и политиката на Анкара.

Лирата се търгуваше на 7,23 за долар, с 0,6% надолу, около обяд, след като достигна рекордно ниското ниво от 7,24 по-рано.

Това изведе турската валута в положение, последно наблюдавана по време на валутната криза през 2018 г., когато имаше сериозни напрежения със САЩ, предава БГНЕС.

Лирата е загубила над 17% срещу зелените пари от началото на 2020 г. на фона на опасенията, че паричните резерви на страната са изчерпани, за да подкрепят валутата.

Но турският министър на финансите Берат Албайрак се опита да увери инвеститорите във видеоконференция в сряда, че резервите на Турция са повече от адекватни.

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли възможността да поиска помощ от Международния валутен фонд.

Вместо това правителството се надява на суапова сделка с Федералния резерв на САЩ, а Албайрак заяви, че Анкара е в контакт с други страни от Г-20 относно подобни ходове.

Но американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд миналата седмица поля със студена вода надеждите на Анкара в онлайн събитие на Атлантическия съвет.

„Има определени изисквания, определени от Комисията за отворен пазар на Федералния резерв по отношение на потенциалната допустимост“, каза Сатърфийлд.

"Те са финансови, парични изисквания и условия, те не са политически свързани", добави той.

Анадолската агенция обвини финансовите институции в Лондон в "манипулативни атаки" срещу лирата.

Агенцията твърди, че този ход е бил определен да съмпадне с призива на Албайрак.

Турският банков регулатор в четвъртък разшири определението за "манипулиране и подвеждащи процедури". Той заяви, че разпространението на "грешна или подвеждаща информация" ще се счита за "манипулативно" действие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама