Загинали и стотици ранени след авария в химически завод в Индия

07:30, 07 май 20 / Свят 25 2236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петима са загинали, а стотици са ранени и откарани в болници след изтичане на газ в химически завод в Югоизточна Индия, съобщават полицейски източници, цитирани от АФП и БГНЕС.

"Можем да потвърдим поне пет смъртни случая до момента. Броят им ще расте, тъй като най-малко 70 души са откарани в много тежко състояние в близките болници. Общо между 200 до 500 местни жители все още получават медицинска помощ в болниците", каза полицейският служител Суаруп Рани.

Инцидентът е станал в завод, експлоатиран от "LG Polymers". Газът е изтекъл от две цистерни, съдържащи по 5000 тона химикали. Те са били оставени без надзор поради блокирането, причинено от пандемията с коронавируса в Индия от края на март.

"Цистерните с газ са оставени там заради карантинните мерки. Това е довело до химическа реакция и вътре в резервоарите е започнала да се отделя топлина, което е предизвикало изтичането на отровните газове”, допълни Рани.

"Получихме спешно обаждане от местните хора около 3:30 часа сутринта днес. Казаха, че има някакъв газ във въздуха", каза тя.

"Стигнахме веднага до мястото. Човек можеше да почувства газта във въздуха и не беше възможно никой от нас да остане там повече от няколко минути. Подготвени и екипирани спасители започнаха работа около 4:00 часа сутринта", каза още помощник комисаря Рани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама