Intel придобива Moovit срещу 900 млн. долара

20:00, 05 май 20 / Култура и наука 25 1433 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Днес стана ясно официално, че американската компания за микропроцесори Intel ще бъде новият собственик на израелското навигационно приложение Moovit. Сделката се оценява приблизително на 900 млн. долара, като по-рано през седмицата имаше информация, че сделката ще прехвърли 1 млрд. долара. Основната цел на придобиването на Moovit е подпомагането на Intel  в сферата на градската мобилност, включително в предлагането на услуги като роботаксита, предава Nixanbal.

От Intel твърдят, че Moovit ще остане да функционира както досега, но технологиите и данните, които приложението събира от своите над 800 млн. потребители, ще бъдат генерирани в звеното Mobileye.

Mobileye също е израелска компания, която Intel закупи през 2017 г. за 15.3 млрд. долара, а дейността ѝ е в сферата на автономните превозни средства.

Към днешна дата Moovit се използва от потребителите за навигация в градския транспорт в над 3000 града по света. Когато приложението бъде интегрирано с Mobileye, то ще служи като платформа за поръчка на роботаксита - бизнес, за който Intel прогнозира, че ще достигне $160 милиарда през 2030 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи