Десислава Билева е новият зам.-кмет на София по екология

15:53, 05 май 20 / София 25 3931 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Десислава Билева е новият зам.-кмет на София по екология, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от „24 часа“. Тя ще наследи подалата оставка по лични причини Йоана Христова.

Фандъкова обясни, че я е поканила да заеме длъжността на зам.-кмет като експерт и че тя не е политическа лице. „Започнала е работата си като експерт в МРРБ. Заемала е експертна длъжност и в Министерството на здравеопазването. Преподавател е в Нов български университет. Работила е няколко години като ръководител на европейски проекти с Министерството на околната среда и водите по програма „Околна среда“. В последните години беше член на Надзорния съвет на „Топлофикация – София“. Задачата ѝ там беше да подготви и защити третата фаза на проекта за управление на битовите отпадъци на София - инсталацията за производство на енергия от произведеното от завода за преработка на отпадъци RDF гориво. Само преди няколко дни проектът беше одобрен от Европейската комисия и успешното му завършване ще бъде една от задачите ѝ като зам.-кмет“, каза Фандъкова.


Снимка: БГНЕС

Тя опроверга твърденията на съветници от „Демократична България“ че Билева е свързана с бизнесмена Христо Ковачки.  „Истината е точно обратната - тя беше човекът, който преди няколко месеца дойде при мен и ме сезира за сключени от старото ръководство на „Топлофикация – София“ договори с фирми на Ковачки без решение на Надзорния съвет. Знаете, че тогава поисках смяна на ръководството на „Топлофикация – София“, а договорите - да се прекратят. Надявам се, тези откровени манипулации да приключат, за да може г-жа Билева да изпълнява най-важните задачи за града - управлението на големите европейски проекти, свързани с чистотата на въздуха. Най-големият тест за нея ще бъде приключването на проекта за ремонт на Западния парк", заяви Фандъкова.

Самата Билева благодари на Фандъкова за доверието. „Аз съм експерт. Не принадлежа към никоя политическа партия. Ще работя за подобряване на качеството на въздуха в София. Това е най-проблемната тема, която касае всеки жител на столицата. Това ще бъде моят основен приоритет“, каза Билева. Тя добави, че в момента общината управлява проекти за над 50 млн. лв. за подобряване на качеството на въздуха. Една от задачите ѝ е новата програма за управление на качеството на въздуха на София, която в момента се разработва и ще бъде готова до края на годината. Другата ѝ задача е подмяната на старите отоплителни уреди на домакинствата, които се топлят на дърва и въглища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама