Исторически парк отваря врати на Гергьовден с международна изложба-конкурс

14:00, 05 май 20 / Култура 25 3081 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

На 6-ти май, Гергьовден от 10:00 часа Исторически парк отново ще отвари врати за посетители, съобразено с последната заповед на Министъра на здравеопазването и всички мерките, необходими за запазване здравето на посетителите.

Отварянето на Исторически парк ще съвпадне и с началото на изложба-конкурс „Историческа живопис“. Първоначалният замисъл беше изложбата да се провежда единствено на локацията на Исторически парк, впоследствие организаторите решиха изложбата да се проведе онлайн, за да може тя да се осъществи, независимо от обстоятелствата в страната. Благодарение на разпускане на част от мерките, изложбата ще се проведе на място в  Исторически парк, но също и онлайн, за да може да достигне до повече хора и ценители на това изкуство в България и по света, тъй като ще бъде преведена на различни езици.

От 6-ти до 24-ти май всички посетители на Исторически парк ще могат да разгледат картините, а хора от цялата България и света ще могат да гласуват онлайн за любимите си творби.  Изложбата се провежда с цел подпомагане на българските живописци, които творят своите картини на историческа тематика и по-конкретно –  антична и средновековна история, случила се по нашите земи.

Организатор на конкурса е Исторически парк, а изложбата ще се проведе в два етапа. Първият етап ще представлява разглеждане на изложбата онлайн или на място, а гласуването ще бъде в сайта на Исторически парк от 6-ти до 24-ти май 2020 година, за да може да се гарантира истинността на гласовете. Всеки човек ще има право да даде своя глас за до 3 картини. Втори етап ще е с продължителност от една седмица в Исторически парк, където жури от специалисти ще даде своите оценки за картините. Оценките от двата етапа – на публика и жури – ще бъдат с еднаква тежест.

Общият награден фонд възлиза на стойност 13 000 лева, като суми от 10 000, 2 000 и 1 000 лева ще получат съответно победителите на първо, второ и трето място в конкурса. Всички останали картини ще имат възможността да бъдат закупени, от всеки, който е ценител и има желание лично да подпомогне творците.

„ Какъв е смисълът на съществуването ни? Питал съм много хора за отговора на този въпрос, но отговор досега не съм получавал. Минал съм дълъг път и винаги съм търсил отговора и за мен съм намерил такъв. Ние сме тук, за да създаваме, да подобряваме и да оставим нашият опит на следващите поколения. За добро или за лошо сме се родили българи и можем да живеем и оставим нашата следа само като такива. Вирусът е вследствие на неправилния живот, който водим и няма как винаги да решаваме проблема с ваксина. Можем само да оправим начина си на живот и едва тогава ще бъдем в мир и хармония. Изкуството и историята са в основата на загадката за смисъла на живота. Нека заедно намерим отговора! – споделя Ивелин Михайлов, инициатор на конкурса и изпълнителен директор на Исторически парк.

Снимка: "Спартак" от Васил Горанов

В духа на думите на г-н Михайлов е и една от най-впечатляващите картини с тема историческа живопис: „Заветът на Кубрат“, претворена от българския майстор Мирослав Йотов. Кубрат на смъртния си одър поискал да му донесат сноп стрели. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато бивали разделени, много лесно се чупели една по една. Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, защото разделени ще бъдат слаби и всеки враг ще може да ги сломи.

Снимка: "Заветът на Кубрат" от Мирослав Йотов

Подготвяйки тази пресинформация, стана ясно, че Исторически парк, в партньорство с Българска национална телевизия, спечелиха първо място в Международен Тур Филм Фест - България "На Източния бряг на Европа". Те взеха участие в категория "Културен туризъм" и подкатегория "Телевизионна програма" с един филм, който бе заснет от БНТ за откриването на Исторически парк през 2019-та година. „С тази награда доказваме, че обикновените хора могат да правят чудеса, когато са обединени и действат заедно, водени от обща цел. Вярваме, че съдбата ни като народ е да сме обединени, защото това ни е помагало през вековете да постигаме велики неща!“ – споделят от Исторически парк.

Повече за събитието „Историческа живопис“ може да разберете на сайта на Исторически парк: https://ipark.bg/

Както и във фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/1396267213898384/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама