Безплатни чадъри и шезлонги това лято

13:04, 05 май 20 / Политика 25 2938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички мерки. Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев след проведения Коалиционен съвет на управляващата коалиция в Министерски съвет, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

За мерките и свършеното във връзка с извънредното положение, той използва цитат на Гьоте: "Предложения може да даваш само за работа, в която смяташ да участваш".

"Ние сме на пoзиция, че българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да нямаме решение е неяснотата как и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко алтернативни хипотези. Дилемата е не дали да се окаже подкрепа, а как да се окаже. Надявам се в следващите дни да намерим най-доброто решение", обясни Дончев.

"Работим за усъвършенстване на мярката 60/40, така че тя да стане по-гъвкава. Надявам се скоро да можем да говорим по-конкретно по този въпрос", съобщи Дончев. 

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препиятание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат", заяви от своя страна вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Той допълни, че за туризма някои предложения са били одобрени, по други ще се работи. "Темата с ваучерите по една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата. Целта не е да се подпомага само един бизнес, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм. Целта е тези пари да не изтекат навън", уточни Каракачанов и добави, че идеята е чрез ваучери да се ползват българските туристически курорти. "Въпросът е какъв да е размерът", обясни още той.

"Групите хора, които ще имат достъп до тези ваучери, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическият сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш", съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици.

"Второто, за което се споразумяхме, е да направим жест към къщите за гости, малките семейни хотели - т.нар. микротуризъм. Ще бъде насочен към малките населени места", обясни той.

Симеонов съобщи още, че плажните принадлежности за сезон 2020 - чадъри, масички, шезлонги, ще бъдат безплатни.

"Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски", каза още той. По-късно излезе и официалната заповед на здравния министър, която можете да видите тук.

"Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май", обясни още Симеонов.

Управляващите са се разбрали и за ускорено доизграждане на магистрала "Хемус", строежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите също ще се ускори работата.

"Като коалиционни партньори сме единодушни, че ако санирането се поднови, то трябва да бъде с поне 30% участие на етажната собственост", заяви още Симеонов.

„Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти", коментира още Симеонов.

"Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни", каза министърът на земеделието Десислава Танева.

"От началото на пандемията сме предприели всички възможни мерки за подкрепа на земеделния сектор", заяви Танева. Тя добави, че към момента тече процедура за обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки.

"Искам да благодаря на колегите, че дори и по трудните теми с мъдрост и отговорност за бъдещето, успяваме да намерим консенсус", каза вицепремиерът Дончев.

"Този месец и половина в извънредно положение, ние успяхме да свършим много - самите лекари и медицински сестри натрупаха опит. РЗИ-тата карантинираха потенциално заразени и взеха мерки за ограничаване на огнищата", обясни Дончев.

"На база на този опит, ние нямаме нужда от извънредно положение. Икономиката, социалния живот, би следвало да работят с минимум ограничения, с уговорката, че това ще бъде максимално гъвкаво", допълни той.

По думите му сега трябва да се види "това бедствие колко ще ни върне назад". "Една година, година и половина, за да може да се върнем към нашите приоритети за развитие", заяви още Дончев.

"Възстановяването на икономиките зависи от медицинските показатели – дали вирусът изчезва, дали остава в следващите години с нас, дали затихва през лятото и се появява отново през есента. Опитваме се да бъдем готови за най-лошото, пък се надяваме да се случи най доброто", каза още той.

"Ще подкрепим законопроекта на Министерския съвет в зала, но ще има корекции по текстовете, особено в частта за туризма", уточни Валери Симеонов. По думите му обаче, става въпрос за леки корекции.

"Нашата препоръка е - който има пазар, който има клиенти, да работи", каза Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама