60 души от община Елена получават топъл обяд у дома

12:22, 05 май 20 25 2159 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

От 1 май в община Елена стартира проектът по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“  Програмата е  финансирана от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане и е част от пакета мерки на държавата за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на обявената извънредна ситуация в страната.

Община Елена е с одобрено проектно предложение и подписа договор за финансиране и осигуряване на топъл обяд на 60 лица, които в рамките на 33 работни дни – до 19 юни 2020 г. ще бъдат подпомагани с безплатна храна.

Потребителите, които могат да се включат в услугата, трябва да попадат в следните целеви групи:

- Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;

- Уязвими лица, в това число и възрастни хора над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната;

- Лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или вследствие на заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Дейностите по проекта се изпълняват от Домашен социален патронаж в Елена. Храната се приготвя в кухнята и се доставя до домовете на потребителите всеки работен ден в опаковки за еднократна употреба, с оглед на тяхната безопасност. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично – десерт.

Максималният брой потребители от града и селата, които могат да се включват в услугата е 60. Община Елена ще извършва проверка относно допустимостта на лицата и от трите целеви групи. Информация и/или заявка за включване в проекта може да бъде подавана на следните телефони: 06151 71 63 – Домашен социален патронаж, 0879 101 458 – община Елена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама