В БФС се надяват отборите да подновят тренировки преди 13 май

16:19, 04 май 20 / Спорт 25 2259 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Тренировките на футболните тимове у нас могат да бъдат подновени преди 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение, въведено заради пандемията от коронавирус. Подобна надежда изрази бившият лекар на "Славия", "Левски" и националния отбор д-р Михаил Илиев, който е част от Медицинската комисия към БФС, съобщи bTV.

„Лудогорец“, „Дунав“ и „Литекс“ са кандидатствали по мярката 60/40

"Целта ни е да подготвим клубовете практически как да се провежда тренировъчният процес, а след това какви са изискванията за мачовете, като се касае и за работата на журналистите. Направихме го разумно, подробно. При д-р Бочев, лекаря на националния отбор, е получена и една примерна инструкция от г-жа Ереро, която е председател на медицинската комисия на УЕФА, в размер на 26 страници. Малко са се престарали, да го кажем така. Върху нея работихме и ние. Съобразили сме се, включена е и помощта на БФС за изследванията. За нашите възможности сме адаптирали въпросния документ", заяви Илиев след срещата на медицинската комисия.


Снимка: Pixabay

Футбол у нас не се играе от 13 март, когато беше въведено извънредното положение. От днес (4 май) е разрешено практикуването на индивидуален спорт на открито, басейните също отвориха врати при строги мерки за дезинфекция. В Германия и Англия тимовете вече тренират, но на малки групи. Според Илиев у нас подобна практика не може да се приложи.

''Няма как да адаптираме едно към едно и да се сравняваме с Германия. Там има отбори с по 10-12 терена, а при нас има отбори, които където тренират, там и играят. Дали сме разумни и приложими мерки. Мисля, че сега е времето кондиционните и медицински щабове да покажат квалификацията си. Помислено е и за треньорите, които са над 65 години. Те не трябва да стоят на терена, а горе на трибуните и оттам да гледат, както го правеше сър Алекс Фъргюсън. Помислено е и за съдиите, и за децата, които гонят топките.", заяви той.

УЕФА дава на БФС 4,3 млн. евро заради кризата

"При всички случаи ще се радваме преди 13-и да кажем една хубава новина за българския футбол. Може още тази седмица, но петъкът не е хубав ден за почване. Искаме първо да излезем на чист въздух. Футболът, когато се завърне по терените, ще бъде доста стимулиращ за намиращия се в трудно положение българин", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама