Соломон Паси разкритикува протакането за влизане в еврозоната

11:16, 04 май 20 / Политика 25 2328 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси припомни в социалните мрежи, че преди 18 години (през пролетта на 2002 г.) страната ни и Европейският съюз са уговорили ключови решения: Да има български надпис на евробанкнотите и влизане на България в еврозоната. През 2005 г. уговорката е  официализирана в договор.

„През 2007 влязохме в ЕС и умножихме преговорния си потенциал, с който (пак през 2007) опазихме правописа еВро срещу неразбираемото искане на ЕЦБ да е еУро. След това процесът се автоматизира и през 2013 г. първият български надпис от 7 букви — ЕВРО и ЕЦБ — се появи на банкнотите от 5€“, пише Соломон Паси.

Соломон Паси: Джигитите по пътя са избиратели, техните погребани жертви - вече не

Според него обаче придвижването по влизане в еврозоната не е като за 18 години, 13 от които в Европейския съюз. „ Еврозоната е главният мозък и централният процесор на ЕС, в който се предрешават основните въпроси, включително влизане в Шенген, бюджети и т.н. Добавената стойност за българина ще е благотворният европейски надзор над банковата ни система, който гарантира най-добри практики и обезкуражава изкушенията“, споделя Паси.

Бившият външен министър съветва властта: „Ако вече трето десетилетие от 21 век държавата не може да формулира новата мечта на народа си, може да реализира онези, които формулирахме през 1990 г. и завещахме за някои дребни довършителни работи“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама