„ШиЗи“: Хуморът е голям отдушник, а българите го имаме в изобилие

10:30, 02 май 20 / Култура 25 4340 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Вече 7 години "ШиЗи Импро Театър" прилага и усъвършенства най-новите световни практики в своите импровизационни шоута на театралната сцена.

Извънредното положение в България обаче, наложи "ШиЗи" да прекрати всичките си дейности от 16 март за неопределен срок. Въпреки това, професиналните артисти проявят креативност в интернет. Макар и физически разделени от публиката, те вече направиха две онлайн представления, а следващото шоу вече е планирано за 8 май.

Пред TOPNOVINI.BG основателят на професионалната трупа Златин Цветков разказа как се отразява кризата на импровизационното изкуство и какво да очакваме от артистите на "ШиЗи" след пандемията. 

Снимка: Facebook ШиЗи Про

Ситуациите, в които артистите на "ШиЗи" попадат са винаги неочаквани, но умело изиграни. Как обаче се отразява кризата, оставила театралните зали празни, на Вашата трупа и импровизационното изкуство като цяло?

Преживяхме няколко "вълни". Цялостната ни дейност спря изведнъж. Първоначално очаквахме да е за кратко, а отскоро се готвим за дългосрочна промяна. Неяснотата за бъдещето е най-трудна и е повсеместна. Няма незасегнати. В "ШиЗи Импро Театър" имаме готовност за няколко възможни варианти и запълваме свободното време с полезни дейности, като онлайн шоута и обогатяване на информацията за импровизирането като цяло.

Подновяваме постепенно сайта ни - www.shizi.bg. Подготвяме нови онлайн обучения и др. Импровизирането е начин на живот и адаптивността е неговото основно Аз. Адаптираме шоута, репетиционен процес, курсове и  обмисляме нови начини да достигнем до хората под една или друга форма, в зависимост от ограниченията, в които ни поставя ситуацията.

Снимка: Facebook ШиЗи Про

През годините, прекарани на сцената, имали ли сте други подобни периоди на "творческа пауза" и за кого е по-тежка тя – публиката или артиста?

Едва ли който и да било от колегите артисти си е помислял, че няма да имаме възможност да сме на сцената, и то толкова дълго. Летните паузи в театъра са съвсем различни, защото са планирани, очаквани. Пък и работим по нови представления за следващата година и вълнението от откритието и развитието на изкуството е във въздуха.

В момента във въздуха има предимно новини за вирус и самият вирус. Ходих до театъра и тренинг центъра преди няколко дни. В делничен ден, всичко е замръзнало, подобно на пост апокалипсистичен филм. Но в тишината и липсата на хора има и нещо чаровно. Едно очакване да се запълни отново. Усетих сякаш нагнетено желание помещенията да започнат отново да изпълняват основната си функция. Да събират хора, да създават усещания. Мисля, че е еднакво трудно както за публиката, така и за нас.

Публиката на театралните представления има нужда от жив контакт. И тази изолация, вярвам, действа и на нея. Импровизацията ни учи да се адаптираме, да възприемаме промяната като храна или гориво за промяна. И ние започнахме да се адаптираме. Интернет дава много възможности, но все още остава голямата липса от живия контакт с публиката. Все пак има един надпис "На живо" от екрана.

Снимка: Facebook ШиЗи Про

Смятате ли да импровизирате с онлайн представления на живо до края на извънредното положение?

Вече направихме две онлайн представления, които нарекохме ШиЗУУМ Онлайн Импро Комедия. Седем артисти, всеки от своя дом, на живо, с подадени от нашите зрители думи. Благодарение на технологиите открихме тази нова възможност да импровизираме.

Планираме и следващо онлайн шоу, на 8 май. Всеки може да го гледа на нашата фейсбук страница: www.facebook.com/shizipro. Който има желание и възможност - може да ни подкрепи с онлайн билет чрез този линк: https://epaygo.bg/9144459873.

Всичко това е ново за нас, но обратната връзка от нашата публика показва, че можем да пресъздадем забавата на спонтанността онлайн и искат да продължим. Благодаря на колегите Евелина Васева, Елеонора Топалова, Катя Бръмбарова, Симона Димитрова, Яна Огнянова и Илиан Илков, че сме заедно в това приключение.

Снимка: Facebook ШиЗи Про

Можете ли да разчитате на финансова подкрепа от страна на държавата и какъв период за възстановяване ще Ви трябва след приключване на кризата? 

Има много хора, които имат нужда от подкрепа в тези тежки моменти. "ШиЗи Импро Театър", подобно на всички театри, преустанови дейността си изведнъж и по-средата на сезона. При нас, обаче съществува едно прекрасно допълнително обстоятелство. Благодарение на 7 годишните ни усилия да създаваме импровизирани шоута от нищо, да предаваме радостта от работата в екип и да промотираме подкрепа и надграждане, ние имаме късмета да имаме верни зрители, които ни подкрепят.

Мое лично мнение е, че изкуството с кауза може да разчита на хората, които вярват в каузата му да го подкрепят в тежки моменти. Разчитаме на  публиката си, като създаваме начини да ни помогнат. Споменахме билетите за шоутата, които помагат на актьорите, водим онлайн курсове за участниците в нашите тренинги, а  наскоро активирахме и свой Patreon, където хората могат срещу месечен абонамент да получават различни бонуси.

Какво да очакваме в петъчните дни от "ШиЗи", когато се върнем към нормалния ритъм на живот? Имате ли нови творчески планове и ще промените ли нещо от играта на сцена?

Тъй като не се знае кога ще се върнем към нормалния ритъм на живот и дали той ще е същият както преди или променен - засега не можем да правим планове. Но определено се надяваме да можем да проведем нашия Международен импро фестивал в края на месец септември. Междувременно продължаваме да поддържаме и развиваме умения с онлайн тренировки. Готови сме при отпадане на мерките да правим същите прекрасни шоута.

Снимка: Facebook ШиЗи Про/ Спонтанно шоу в стила на Куентин Тарантино

В началото на Вашите представления питате публиката за дума, която да вдъхнови следващия час игра на сцената. Коя дума обаче не бихте изиграли?

Всичко може да се изиграе. Лонгформ импровизацията цели да създава качествено съдържание от спонтанността на групата. Разчита се на екипа да "извиси" дори най-ужасната дума до нещо смислено и вдъхновяващо. За целта гледаме неосъдително и подкрепящо.

Имах случай в курсовете, където един курсист в опит да "саботира" една игра (провокиран от мен, за да тестваме принципите) извика думата "лайно". Другите светкавично и неосъдително добавиха първо "златно" и после "на Доналд Тръмп" и се развихри историята за "Златното лайно на Доналд Тръмп", което се чувствало потиснато от имиджа на създателя си. Развиха се взаимоотношения и стана много интересно за гледане.

Имаме два водещи принципа, които важат от преди извънредното положение - не се занимаваме с политика и пошлост. Има ги навсякъде и не са ни интересни. Всичко останало развихря творческата енергия, любопитството и доброто забавление.

Какво ни съветвате да правим в ежедневието си, за да се разтоварим от "информационното напрежение"?

Снимка: Facebook ШиЗи Про

Творете. Уникалното на творчеството е, че няма правилно и грешно. То е израз на дълбоки лични усещания и ни свързва с най-откровеното ни Аз. Както споменах по-рано, всичко е повод за развитие, гориво занапред. Преди карантината често бях навън повече от 10 часа по работа. Това беше "нормалното" за мен и адаптацията към постоянно седене вкъщи ми беше трудна. Постепенно започнах да върша неща, които винаги съм искал, но не съм имал време.

Сега имам вече списък на стената, който гласи: "Колко игра? Колко гледа филми/интернет? Какво полезно свърши за дома? Какво полезно свърши за ШиЗи? Какво полезно свърши за себе си?" Смятам, че можем да вършим по едно от всичко и да ограничим "информационното напрежение" всеки ден. Наш избор е. Чувството за хумор е голям отдушник и мисля, че Българите го имаме в изобилие. Нека го използваме.

Разкажете спомен от последното Ви импровизирано представление пред публика. 

От един момент нататък всички се сливат в съзнанието ми. Изникват определени моменти, когато съм изпитвал огромно удовлетворение. Първото, което ми хрумна е от "ШиЗи Шекспир", където импровизираме цяла пиеса по заглавие от публиката. Спомням си шоу със заглавие "Къщата на духовете или луд в сънна нощ". Партнирането беше на особено високо ниво тази нощ и успяхме да създадем два паралелни свята в една къща - на духове и на живи, подобно "Сън в лятна нощ".

Имаше влизания на духове в живи тела, злодеи, командващи всичко зад кулисите и разбира се, човек, който с течение на пиесата полудя. Всичко това обвито в много рими и смях. Казват, че Шекспир е творил трагикомедии в края на живота си и ние се докоснахме до този труден жанр спонтанно. Радвам се, че с екипа продължаваме да "дълбаем" в това трудно, но и много възнаграждаващо изкуство, наречено импровизация.

Снимка: Facebook ШиЗи Про

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама