СЗО се обяви за оставане в сила на глобалното извънредно положение

20:39, 01 май 20 25 3026 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Световната здравна организация (СЗО) поддържа оставане в сила на глобалния режим на извънредно положение заради избухването на коронавируса. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде БГНЕС.

„Пандемията остава положението извънредно за общественото здраве“, каза той след заседание на комисията по спешни случаи на СЗО, проведено в телеконференция.

Гебрейесус добави, че следващото заседание на комисията за коронавируса ще бъде свикано в рамките на 90 дни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията за спешни случаи, състояща се от 18 експерти и 13 консултанти, проведе заседание в телеконференция на 30 април. Според резултатите от него ръководителят на СЗО заяви, че огнището на коронавирус все още е извънредно полжение по отношение на международното здраве. Извънредното положение е в сила от 30 януари.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата. Въпреки това, южнокорейски учени са стигнали до заключението, че пациентите с Covid-19 не могат да го хванат отново след възстановяване от болестта - и обвиняват дефектните тестове за повторните положителни резултати.

Според Централната клинична комисия на Южна Корея за контрол на възникващите заболявания, положителните резултати от тестове върху хора, които преди това са били отрицателни, са резултат от „фрагменти” от вируса, останал в телата им, но без сила да ги разболее или да зарази другите.

Общо 277 пациенти са се заразили отново с болестта, което поражда опасения, че мутациите на вируса могат да попречат на пациентите да развият имунитет към него. Това би усложнило задачата за намиране на ваксина и премахване на възможността за „стаден имунитет“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

О Мион Дон, ръководител на комисията, каза, че по-късните положителни резултати са причинени от недостатъци в теста за полимеразна верижна реакция (PCR), който открива генетичната информация на вируса, или РНК, в проби, взети от пациенти.

Тестът не е в състояние да направи разлика между "жива" РНК и безобидни остатъци в тялото на човек, който напълно се е възстановил.

Комисията казва в изявление: "РНК фрагменти все още могат да съществуват в клетка, дори ако вирусът е деактивиран. По-вероятно е тези, които са тествани положително, отново да са приели РНК на вируса, който вече е бил деактивиран."

Изводът е в съответствие с констатациите на Корейските центрове за контрол на заболяванията (KCDC), че привидно „презаразените“ пациенти не са заразни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р О казва: "Дихателната епителна клетка има полуживот до три месеца и РНК вирусът в клетката може да бъде открит с PCR тестване един до два месеца след елиминирането на клетката."

Той също така твърди, че коронавирусът не може да причини хронично заболяване, като се задържи вътре в ядрото на човешките клетки. В това отношение вирусът, който причинява Covid-19, е различен от вирусите на ХИВ и хепатит В, които могат да останат в състояние на сън и да се активират по-късно.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама