Щабът обмисля постепенно отпускане на мерките

08:08, 01 май 20 25 4199 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

53 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие, като са изследвани 1302-ма. От заразените в болници са приети 15 души, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Пловдив започва първото за страната представително проучване за Covid-19

Общо изследваните са 46 510, което е 6644 на 1 милион население. Активни са 12 области в страната, а активните случаи са 1199. Общо заразените с Covid-19 в България са 1541.

11 от случаите са в София, във Видин - 13, в Плевен - 8, Перник и Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца и Смолян по един. При медицинския персонал има шест нови случая. В „Пирогов“ – една медицинска сестра и двама санитари, във ВМА – един лекар, в Сливен един лекар и в Ямбол – един санитар. 

Излекуваните са 276 души, като има 10 нови. Починалите са с един повече – общо 66 души. Последната жертва на вируса е мъж на 73 години от Видин, за когото беше съобщено вчера. Той е бил с придружаващи заболявания.

Ген. Мутафчийски съобщи, че вчера е направено второ преливане на кръвна плазма на пациент. И двамата, на които е прелята плазма, са в по-добро състояние, без температура. Направена е и проверка от Агенцията по лекарства във ВМА. Няма забележки към процедурата, тя е утвърдена като правилно извършена.

По отношение на заразения мъж от село Гара Орешец, за когото вчера беше съобщено, че е избягал от врачанската болница, доц. Ангел Кунчев коментира, че той е намерен в много кратък срок от излизането му. Напуснал е лечебното заведение за около 15-20 минути, което не крие риск.  

За маските и мерките

"Имаме вече определено становище по въпроса дали да се удължи изискването за носене на маски на открити пространства и след 13 май, но се обединихме около мнението, че в затворени пространства би трябвало да се изисква носенето на маски", съобщи още ген. Мутафчийски.

По думите на Щаба сега се обмисля маските на открито да отпаднат, като да останат задължителни в аптеката, магазина, в градския транспорт. Това не се отнася за медиците, които задължително трябва да носят такива предпазни средства. 

Ще бъде разширен и контингентът на хората, които могат да се движат през парковете. Обмисля се още отваряне на планините, спортовете на открито, тренировки за групови спортове, но с определени условия и отстояния, но те ще бъдат обявени от правителството. Всяко разхлабване на мерките се обсъжда много внимателно, заявиха от Щаба. 

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама