Мария Габриел: Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон

15:31, 30 апр 20 25 2295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

117 иновативни предложения за борба с кризата бяха избрани по време на първия европейски Хакатон, който носи името „ЕС срещу вируса“. Хакатонът се проведе под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. Най-големият европейски хакатон бе организиран за по-малко от две седмици. В него се включиха 21 000 участници от 141 страни, 3 000 доброволци и над 1 200 партньора.

Избраните проекти включват идеи в шест области: здраве, икономическа дейност, социално сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига, както и 37 конкретни предизвикателства. Някои от решенията са свързани с дистанционен мониторинг на пациенти с оглед намаляване на физическия контакт с медицинския персонал, предложения за организация на ред за опашки без близък социален контакт, решения за осигуряване на бърза финансова ликвидност за малки и средни предприятия. През следващите две седмици, избраните екипи ще развият в детайли своите идеи, както и концепция за необходимата подкрепа за тяхната реализация.

„Само за 48 часа успяхме да идентифицираме рекордните 2 100 предложения, които ще ни помогнат да преодолеем кризата. Това са идеи за практически решения, засягащи всеки от нас – здравеопазване, дистанционно обучение и работа, дигитални финансови операции. Радвам се да споделя, че победител в една от категориите е екип с българско участие – проектът ‚Aidbind‘, който осигурява връзката между търсенето и предлагането на медицински продукти, предоставени чрез доброволни дарения“, зави еврокомисар Мария Габриел.

„От 22 до 25 май ще организирам т.н. ‚Matchaton’, за да подкрепим  нуждите на победителите. Те ще бъдат поканени да се присъединят към специалната COVID платформа на Европейския съвет за иновации. Чрез нея ще свържем иновативните идеи с крайните клиенти, вкл. болници, и ще спомогнем за осигуряването на финансова подкрепа за реализация на идеите. Тази инициатива се доказа като успешен начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората“, коментира още комисар Мария Габриел.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама