Министър Танева обяви мерките в подкрепа на земеделските производители

13:15, 30 апр 20 / Политика 25 2248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На брифинг в МС министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви мерките, с които правителството ще подпомогне земеделските производители, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"От днес земеделските стопани, които попадат в новия обхват на новата мярка 13.3, могат да заявяват площи. За 3643 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони по мярка 13.2, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар", заяви министър Танева.

На брифинга присъства и земеделският производител Красимир Кунчев, който представи пакет от 6 мерки още на 13 март. 

"В условия на коронавирус мерките трябва да се вземат, за да не се допусне продоволствена криза в страната. За щастие пет от тях вече функционират. За днес остана да се одобри допълнителната подкрепа за стимулиране на зеленчукопроизводството с допълнителни средства", каза Кунчев.

Повече българско агнешко на пазара

"Приехме предложението на Кунчев тази допълнителна подкрепа да бъде по дохода, който производителите ще докажат като реализирана продукция", допълни министърът на земеделието. 

"Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година. Това е изключителна инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в европарламента, успя завчера да мине на комисия. Успяхме и с още една инициатива в ЕП,  касаеща значително по-голям брой земеделски стопани - сектор Тютюнопроизводство и преходно национална помощ за животновъдството", каза още Танева.

Тя уточни, че тези инициативи са били поети в края на миналата година. 

"Министерството ще представи нова мярка в подкрепа на производителите на грозде, като в момента се очаква подкрепата й – за бране на зелено с определена ставка на декар", съобщи още министърът.

Танева е категорична, че България е една от най-слабо засегнатите държави в Европа от коронавируса. Управители и собственици на различни винарски изби  отбелязват ръст на износа на продукцията си в чужбина. Окончателни данни ще има при появата на новата продукция.

Танева се похвали с новината, че в момента тече активна комуникация между производители и търговските вериги.

"Към момента съм спокойна да ви отговоря, че няма продукция, която да е изхвърлена, за разлика от съседни нам страни. Бяхме пред такава хипотеза за няколко оранжерии, но нещата се нормализираха. Особено с идващата реколта от череши, като България е изключителен производител на череши. Една от веригите вчера потвърди, че изпраща смс-и на производители с въпрос дали са готови вече да сключват договори за продажби", заяви министърът.

Стана ясно още, че веригите поддържат активна комуникация и с производители на мляко и млечни продукти, както и с месопроизводители.

"Два пъти повече български агнета ще бъдат заклани за Гергьовден спрямо миналата година", отчете Танева и допълни, че със сигурност няма да има дефицит на месо, а ако има – той ще е предизвикан от проблеми с доставките.

"В сектора на розопроизводството ситуацията е много тежка, и за да облекчим производителите с достъпа на работна ръка, направихме промяна в закона. Чакаме само парламентът да заработи", каза още Десислава Танева.

На пресконференцията тя обяви, че Държавен фонд „Земеделие“ ще предостави допълнителна субсидия за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева. По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

Това е едно от предложенията, които бяха внесени в Министерски съвет от вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Радвам се, че предложените от мен мерки за подпомагане на земеделските производители бяха приети от министър Танева. Ще настоявам и останалите стъпки, които предложих за подпомагане на българското земеделие, да бъдат реализирани", заяви след брифинга Каракачанов.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама