Честваме св. св. Константин и Елена

07:45, 21 май 22 25 3182 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 21 май Православната църква отбелязва деня на светите равноапостоли Константин Велики и майка му царица Елена.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Снимка: БГНЕС

Българският народ свързва този ден с игрите по огън - нестинарството. В този ден се преплитат християнският празник, почитащ свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня. Народната традиция е запазена и досега в някои райони в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на св. св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден, моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости. 

21 май е и празник на българския град Елена.

На този празник имен ден имат всички с имената Константин, Елена и техните производни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама