Отбелязваме Деня на труда

09:44, 01 май 21 25 4110 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 1 май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата голяма част от света си припомня постиженията на организираното работническото движение.

Празникът честити президентът Румен Радев. „Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност. От нас зависи да я преодолеем. Затова искам да благодаря на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България“, написа той във Facebook.

За първи път датата се отбелязва на 1890 г., когато е приета резолюцията на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. 1 май се свързва с годишнина от началото (1886) на голяма стачна вълна в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници от цялата страна.

У нас първият опит за честване е също през 1890 г. по инициатива на Топографското дружество. През 1939 г. 1 май е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година. И след това празникът продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята

Корените на празника и това защо той се отбелязва на 1 май нямат нищо общо нито със Съветския съюз, нито дори с Русия или която и да било страна, често асоциирана със социализма.

Началото на празника е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни. 

Следва конгрсът в Париж, а през 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир".Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май - навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

На 1-ви май празнуват и всички хора, които носят имената Майя, Мая, Еpмeнa, Тамара и производните им.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама