Банов обеща дупките по фасадата на СУ да бъдат запълнени

09:28, 29 апр 20 / Политика 25 2279 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един казус фокусира отново общественото внимание преди няколко дни. Сградата на Софийския университет беше надупчена, за да бъдат поставени климатици. “Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от университета са решили, че е добр”, обясни пред БНТ министърът на културата Боил Банов. Той посочи, че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. Следващата седмица ще бъде връчен акт.


Снимка: БГНЕС

„Мисля, че тъй като това е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева“, посочи министърът. Той не е говорил с ректора откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен е той. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им, и е некомпетентен.

Дупките по фасадата ще бъдат запълнени с подобаващи материали. „Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същи начин. Подходът е един и същ. Той е безкомпромисен. Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания“, каза Банов.


Снимка: БГНЕС

Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето”, подчерта министърът.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама