Учени от БАН са все по-близо до ваксина срещу COVID-19

13:48, 28 апр 20 25 2657 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Български учени от БАН са все по-близо до ваксина срещу коронавируса. Първите тестове могат да бъдат до година и три месеца и то първо върху животни.

Лабораторно отглежданите мишки ще помогнат на българските учени в създаването на ваксина срещу COVID-19. Тя ще е насочена специално към българското население и ще е под формата на инжекция и спрей за гърло. Идеята е да бъде универсална за всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще.

ООН с призив за обединяване на усилията за създаване на ваксина срещу Covid-19

Тестовете ще се проведат върху животните, които се отглеждат в специалния вивариум на Института по микробиология към БАН.

Илян Манойлов е сред малкото в България дипломирани дизайнери на експерименти с лабораторни животни от вида зайцевидни и гризачи. Работи в института вече 12 години и полага ежедневни грижи за мишките там.

„Взимаме клетки от здрави донори, хора като мен и вас, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства“, обяснява Илян пред bTV.

Една такава мишка струва между 60 и 200 долара. Някои са без имунна система, затова учените влизат в помещението при специален режим.

„Ние пазим животните от нас самите. Те няма да оцелеят извън тази среда, въздуха се филтрира тук постоянно. Кафезите са специално проектирани така, че да могат да издържат на много висока температура“, обяснява дизайнерът на експерименти с лабораторни животни

Мишките са най-предпочитани за тестване, защото са малки и се развиват и размножават бързо и организмът им е близък до човешкия. Тестът на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да има достоверен резултат, тестовете се повторят, а процесът може да трае години.

Тестовете с хора ще започнат едва след като е доказано, че ваксината няма странични ефекти върху животни и може да бъде безопасно изпробвана и върху хора. Това ще се случи най-рано до 2 години.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама