Изправят пред съда „ало“ измамници, действали от Румъния  

12:16, 28 апр 20 25 2205 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Специализираната прокуратура предаде на съд осем души за телефонни измами на български граждани, извършвани от територията на Румъния. Участниците в престъпната схема бяха задържани на 30 август 2019 г. Повечето от тях са от град Левски.

Групата е създадена от баща и син с предишни осъждания за телефонни измами. За година и половина са били измамени възрастни хора от София, Габрово и Разград за над 34 000 лева.

Всеки от групата е изпълнявал определени функции. Основна роля имали „въртачите“ или „ревачите“, които въвеждали в заблуждение възрастни хора да предоставят на измамниците всичките си пари и ценности.

А вие получихте ли обаждане от Алжир?

Други изпълнявали ролята на куриери или мулета. За по-голяма конспиративност, дейността на „въртачите“ била изнесена в Румъния и били използвани телефони и СИМ-карти на румънски мобилни оператори. Разходите зад граница били осигурявани от тартора на групата. Той организирал транспорта и настаняването им в хостели и апартаменти.

Най-честата и успешна схема за измама включвала обаждане от „лекар“ за пострадал близък и необходимост от средства за лечението му. Шестима от предадените на съд участници в престъпната група са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е под домашен арест и един с парична гаранция от 10 000 лв.

А1 и МВР с кампания срещу телефонните измами за коронавируса

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама