Компенсации за работниците в неплатен отпуск иска КТ "Подкрепа"

12:20, 27 апр 20 25 1858 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Федерациите в леката промишленост, химията, металургията и енергетиката от КТ "Подкрепа" искат компенсации за работниците в предприятията, засегнати от кризата с коронавируса, които са в неплатен отпуск, съобщава БНР.

В писмо до финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева те предлагат въпросните компенсации да се изчисляват пропорционално на дните в неплатен отпуск въз основа на минималната работна заплата.

Синдикалистите предлагат от фонд "Безработица" на ДОО да се изплащат компенсации и на работещите на непълно работно време, които да допълват възнагражденията им в кризата.

Идеята е, ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1 500 лева, да се допълват 80% от нея.

КТ „Подкрепа“ предлага пакет от мерки за компенсиране на индустриалните сектори

Индустриалните федерации на "Подкрепа" настояват и да се регламентират мерки за справяне с кризата след края на извънредното положение, тъй като възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци. Причината е, че та са почти изцяло експортно ориентирани, а кризата е в цял свят.

От КТ "Подкрепа" предлагат облекчена процедура, която да се прилага след отмяната на извънредното положение за финансово подпомагане за наемането на работници и служители, регистрирани като безработни.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама