Висшите учебни заведения намаляват таксите за студентски общежития

12:03, 27 апр 20 25 2148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голяма част от университетите намаляват таксите за общежития за своите студенти. Това съобщи председателят на националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. Все повече стават и висшите учебни заведения, при които се провеждат онлайн предварителни кандидатстудентски изпити, предава Дневник.

От НПСС изпратиха писмо с искания до Министерството на науката и образуванието (МОН) и до университети в страната, като от НПСС настояват срокът за плащането на наемите за студентски общежития да бъде удължен с минимум 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредното положение, считано от 13 март. Друго изискване е студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не обитават общежитията си от 1 април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май, както и да не плащат за консумативи през това време. Много от университетите са се съгласили с предложените промени.

Студенти искат редуциране на наемите за общежития

Висшите учебни заведения, чиито общежития се управляват от „Студентски столове и общежития“, са намалили с близо 45% наемите, обяви Парушев. . Сред тях са Русенският, Великотърновският, Тракийският, Аграрният, Университетът по хранителни технологии и др. По-ниски такси са разрешили и висши училища, чиито общежития се управляват от самите университети - УНСС например е намалил с 50 на сто наемите, а Софийският университет изцяло ги е премахнал за периода на извънредното положение. От Свищовският университет са намалили таксата за общежитие за периода на извънредното положение с 50%. Голяма част от останалите висши училища обаче, са запазили същите наеми и не са предприели мерки за облекчаване на студентите.

В някои университети са започнали и разговори за евентуално удължаване на летния семестър с 30 дни, както са препоръчали от НПСС. Може би само 10% от университети ще пристъпят към тази мярка. Става дума главно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са практика", казва Парушев. Според него, всяко висше училище трябва да прецени действията си според своята специфика – не всички специалности от дадено висше медицинско училище например ще имат нужда от удължаване на семестъра, университетите по изкуства също са предприели гъвкави решения.

Все повече стават и висшите училища, които организират предварителни кандидатстудентски изпити онлайн. Сред тях са Техническият университет в София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и др. Все повече сред университетската общност се говори и за дигитализиране на целия процес, т.е. освен за дистанционно обучение, каквото вече се провежда навсякъде, и за онлайн изпити - както редовни за студентите, така и за прием на кандидат-студенти.

Много от университетите са създали и спешен телефон, на който студентите могат да получават отговори на различни въпроси, свързани с изпити, стажове и др. Подобни телефони има в СУ, УНСС, Икономическия университет във Варна, Русенския, Търновския и други университети, като в някои от тях те са съществували и преди извънредното положение. Доста университети са създали и рубрики с най-често задаваните от студентите въпроси.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама