Ирландия обезпокоена заради български сезонни работници по време на пандемията

09:18, 27 апр 20 / Свят 25 3018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компанията за доставка на плодове „Кийлингс“ (Keelings) привлече обществените погледи в Ирландия, след като стана ясно, че е наела 189 сезонни работници от България. Действието на компанията предизвика сериозно безпокойство за общественото здраве, предвид, че страната все още е затворена заради пандемията от COVID-19, пише „Айриш мирър“.

От изданието твърдят, че миналата седмица с полет на “Ryanair” са пристигнали 189 български работници. От „Кийлингс“ защитиха своето решение, като се обосноваха с необходимостта да бъдат наети хора от други европейски държави, тъй като няма достатъчно кандидати за работа сред ирландското население, предава БГНЕС.

От „Кийлингс“ отказаха да съобщят, какви заплати са договорени с българските берачи на плодове, но уточниха, че хората са настанени в апартаменти с три или четири спални, които разполагат с достатъчно жилищна площ и сервизни помещения.

В една спалня спят не повече от двама души, така че във всеки апартамент живеят между 6 и 8 човека.

„Айриш мирър“ подчертава, че в България има сравнително малко потвърдени случай на заразени с коронавирус, като това я превръща в страната с най-нисък брой на регистрирани случаи в ЕС.

Въпреки това, управляващите са заявили, че през следващите седмици ще започне увеличаване на тестовете, което означава, че тези числа вероятно ще се увеличат, пише още вестникът.

Главният лекар на Ирландия д-р Тони Холохан изрази неодобрението си спрямо транспортирането на работници от чужди държави. Тази гледна точка сподели и министърът на здравеопазването Саймън Хари.

От „Кийлингс“ твърдят, че сезонните работници се придържат към ограниченията за придвижване и че на хората им се доставя храна на място.

За двуседмичния карантинен период работниците ще получат своите възнаграждения, като от компанията отказаха да разкрият размера на сумата.

От там само заявиха, че всички работници са защитени от местното законодателство за заетостта, включително директивите за работно време на ЕС.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама