Отварят плажа в Бургас, Пловдив създава 9 зони за разходка

21:23, 26 апр 20 25 5332 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Плажните ивици в Бургас ще са достъпни от понеделник, съобщиха от Община Бургас. След утрешното си заседание Общинският кризисен щаб ще оповести при какви конкретни условия ще се влиза в Морската градина и в градските паркове.

Когато решението бъде прецизирано, ще бъдат поставени стикери, указващи еднопосочност на движението. Има готовност и за поставянето на указателни табели при входовете и изходите на Морската градина.

Децата с разходки в парковете - вече официално

Вариантите за пускането на гражданите в Морската градина на Бургас са два, засега. Първият предвижда въвеждане на принципа за допускане по възрастови групи в различни часови пояси. Втората опция е за обособяване на отделни зони в Морската градина, всяка от тях разрешена за посещение само от съответна възрастова групи – например, зони за родители с малки деца, зони за пенсионери и др.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След заседание на Общинския кризисен щаб в Пловдив от понеделник в Пловдив ще бъдат отворени за разходки при изключително строги мерки за спазване на социална дистанция от 2,5 м, следните места:

1. Цар-Симеонова градина
2. Хълм на Освободителите – Бунарджика
3. Младежки хълм
4. Сахат тепе
5. Парк „Лаута“
6. Гребна база с прилежащата дига
7. Алеи на р. Марица север
8. Алеи на р. Марица юг
9. Парк „Рибница“

За да може да се осигури максимална дистанция при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база плътно в дясно в двете посоки, временно ще бъде преустановено движението с велосипеди. Колоездачите ще могат да използват всички останали велоалеи в града.

Към момента остават затворени малките квартални паркове и междублоковите пространства, където възможността за струпване на хора е много голяма. За спазването на гореспоменатите мерки ще се следи от екипи на Регионалната дирекция на МВР, Общинска полиция и Общинска охрана. Екипи от Синя зона и доброволци ще помагат на гражданите с указания за маршрути.

Снимка: БГНЕС

Парковете във Велико Търново също ще бъдат разрешени за разходки от утре, съобщиха от общината. Общински служители и доброволци ще следят за реда и да няма струпване на хора.

И във Велико Търново, както в София, се въвеждат часови зони за разходките. Семействата с деца до 12-годишна възраст ще могат да се разходят в парковете между 9:30 и 18:30 часа. Няма да може да се сяда по пейките и да се ползват детските и спортните съоръжения.

Преди и след този часови пояс в парковете ще може да се спортува и да бъдат разхождани кучета в обособените клетки за домашни любимци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От община Велико Търново предупредиха, че всички посетители задължително трябва да са с предпазна маска или шал.

Пешеходните алеи в парковете са широки, всеки от тях има по няколко входа, така че да се избегне струпване на хора. Периодично ще се извършва дезинфекция на алеите.

Кметовете на общини ще решат кога да отворят парковете. Те трябва да създадат необходимата организация за прилагане на противоепидемичните мерки.

В Русе още от утре хората ще могат да разхождат децата си в два парка. Паркът на младежта и Паркът на възрожденците ще бъдат отворени за разходки. Проблемът е, че имат много входове и трудно може да се въведе еднопосочно движение. Затова патрули ще следят стриктното дали се спазват правилата.

От утре официално и жителите на Казанлък ще могат да разхождат децата си в парковете "Розариум" и "Тюлбе".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама