Каракачанов: Без военен парад за Гергьовден

20:24, 25 апр 20 25 3272 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Военен парад в центъра на София на 6-и май няма да има. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Причината са мерките за безопасност заради коронавируса.

30-и април е крайният срок, който премиерът Бойко Борисов постави, за да се види ситуацията, преди да бъде взето окончателното решение.

Каракачанов посочи, че няма опасения за военните, които ще участват, а заради това, че на честванията ще се съберат хора. „Ако направим парада такъв, какъвто го помним, ще се съберат много хора по площада, а това може да е предпоставка за допълнително заразяване“, каза министърът на отбраната.

Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища.

Снимка: БГНЕС

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ провеждането на парада на 6 май?

От Съюза на военноинвалидите вече предложиха да се намери форма за участието и на представителите им, като полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

До момента не е ясно дали и как ще бъде проведен гергьовския водосвет на знамената.

Русия отлага парада за 9 май

Историята не познава спиране на паради дори и по време на войните между 1912-1918 година.

Единствено заради идеологически причини след 1946 г. датата на честването на военния празник е сменена. В най-новата ни история празникът се чества с паради и водосвет от 1993 година.

Снимка: БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама