Взривиха сградата на ИПК "Родина"

09:41, 26 апр 20 / София 25 5225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Взривиха една от постройките, символизиращи големите мащаби на недовършените архитектурни проекти на социализма. В минутите между 9:30 и 10:00ч. беше взривена сградата, която бе замислена да бъде дом на ИПК „Родина“.

Снимка: Юлиан Тодоров

През вече далечната 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти вестник „Работническо дело“ и всички столични журналисти.

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. м. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена.  

Постройката беше разрушена, тъй като от 1989 г. е изоставена и вече има сериозни конструктивни проблеми. Процесът се осъществи съгласно детайлни технологични проекти, които са съгласувани с всички компетентни институции при стриктно спазване на изискванията за безопасност.

17-етажната сграда бе изравнена със земята посредством взривно вещество чрез дистанционен механизъм, като от Столична община обявиха, че толкова сериозен взрив не е имало у нас от 2003г.

Съвременната технология се използва и при взривяването на стоманобетонни сгради в цял свят.

Снимка: Юлиан Тодоров

Периметърът около така наречената „опасна зона“ бе ограничен с цел безопасността на гражданите. Живущите бяха предварително уведомени за деня на събаряне на сградата чрез писма, разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, спирките на градския транспорт, намиращи се в периметъра.

От фирма „Изток плаза Инвест“, собственик на терена, гарантират, че извън налагащата се реорганизация на движението в посочения времеви диапазон, няма по друг начин да възпрепятстват дейността по работа и придвижване на населението в района.

Снимка: Юлиан Тодоров

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама