Джамиите у нас остават отворени за Рамазан

12:02, 24 апр 20 25 3337 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Джамиите у нас са отворени за Рамазана през целия ден, но може да се влиза поединично. След това се прави дезинфекция, това заяви в ефира на bTV Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

Свещеният за мюсюлманския свят месец Рамазан тази година започва на 24 април. „След решението за извънредно положение в страната веднага взехме мерки. Първата беше да се ограничат петъчните молитви. С настъпването на Рамазан се забрани вечерната тържествена молитва. Ние забраняваме колективното четене на Коран и колективното посещаване на джамии“, обясни той.

„Ислямската религия пази пет неща. Едно от тях е здравето на хората. Това не е отстъпление от религията, а напротив – ние пазим живота и здравето на нашите хора. Призоваваме никой да не посещава джамиите в този период, особено когато се очаква пик“, каза още Джелал Фаик.

В четвъртък министърът на здравеопазването издаде заповед, с която въведе временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през следните граничните контролно-пропускателни пунктове: Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април.

Междувременно премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан. "Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Поздравявам всички приятели мюсюлмани и им пожелавам здраве, мир и благоденствие", написа Борисов в социалните мрежи. 

"Нека добротата, смирението и единството да ни помогнат заедно да преминем през тези тежки дни на изпитание. Бъдете силни! Свещеният месец Рамазан тази година ще е различен. Но колкото по-отговорни бъдем, толкова по-скоро ще се върнем към обичайния си начин на живот", са думите на премиера. 

"Поздравявам мюсюлманите с началото на свещения за тях месец Рамазан. Пожелавам здраве и благоденствие на семействата им", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Днес започва свещеният месец за мюсюлманите -Рамазан, месецът на мюсюлманските пости. Постът изисква търпение, възпитава самоконтрола и дисциплината, насочва вниманието към духовността и намалява значението на материалното, увеличава състраданието към хората в нужда и в бедствено положение. Нека да се отнасяме с уважение към нашите родители и към по- възрастните, нека бъдем мили с децата ни. Нека бъдем състрадателни, великодушни и благородни! Честит месец Рамазан на всички мюсюлмани!", написа евродепутатът Асим Адемов.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама