Много резистентен тоя вирус на четенето - как ли не го мориха, а той все оцелява

15:10, 23 апр 20 / Култура 25 3344 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес празнуваме Световния ден на книгата и авторското право.

За писателя Захари Карабашлиев днешният ден е троен празник. Като читател той е благодарен на всички автори, които са го изградили като личност. Като автор благодари на читателите си. А като главен редактор в издателство обясни, че за 2019 г. то е изплатило над 1,5 млн. лв. в права на български и чужди автори и преводачи. Ако се добавят редактори, коректори, художници, дизайн, създатели на софтуер и др, правата са 2.3 млн. „Та, четенето - това занимание самотно, е невъзможно без работата на автори, преводачи, страньори, коректори, редактори, книжари, разпространители, художници и всички останали, замесени по веригата. Благодаря ви и честит празник”, написа Карабашлиев във Facebook.

Писателят Георги Господинов отбелязва тазгодишния празник с още по-хубав повод – новата му книга „Времеубежище“ се очаква до седмица да бъде пусната в онлайн продажба. В свой пост във Facebook той съобщи, че много хора „от Торино, Сингапур и квартал на Копенхаген, който не разчитам, до село Писменово, Бургаско, и село Житница“ вече са се свързали с издателството и са поръчали „един роман в извънредното време“.


Снимка: Facebook / Georgi Gospodinobv

Поетът Николай Владимиров също честити празника в социалните мрежи и призова да продължаваме да четем и да купуваме книги. „Нека да ги пазим от изчезване, защото те са крилете, които движат усмивките и мечтите ни“, написа той.

„Ама много резистентен тоя вирус на четенето! Как ли не го мориха, а той все оцелява, мутира и подло атакува. Няма отърване значи“, посочи пък писателят Алек Попов във Facebook.

Празника честити и Любен Дилов – син. „Световен ден на книгата и авторското право. Честити да сте всички замесени. И...на борба за още по-голямо авторско право“, написа той. Световният ден на книгата почита и Евгени Минчев. „И аз дал съм нещо на света - близо 15 издадени книги“, не пропусна да подчертае той.

За Световния ден на книгата

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Според Григорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес се отбелязва и кончината на Инка Гарсиласо де ла Вега.

Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Снимка: Pixabay

В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки” - електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почит към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама