Безплатна телефонна линия за хора с хронични заболявания по време на пандемията

09:45, 22 апр 20 25 2386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекари-доброволци от различни специалности ще консултират безплатно на  телефонна линия на Националната пациентска организация.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др. На същия телефон, пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация, обявиха от Националната пациентска организация

Вече има горещ телефон за агресия над медици

“Първият етап на това, което разработваме, е да се подава правилна информация към пациентите с хронични заболявания. Поради тази причина Националната пациентска организация от днес открива безплатна телефонна линия, която ни е дарена от един от мобилните оператори. На тази линия лекари и специалисти от съответните дружества ще дават консултации на пациенти с хронични заболявания, каза днес д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, на редовния брифинг на щаба.

“Това е съвместна инициатива между Националната пациентска организация и няколко организации на лекари, медицински сестри, но най-вече конкретно това са организациите на специалистите по кардиология, по ендокринология и други специалности“, каза още д-р Хасърджиев.

“Ще обсъдим с щаба и подробности. Целта е да предпазим тези, които са най-уязвими от тази инфекция, и това е един от вариантите да се мисли въобще за намаляване на потенциалните жертви на инфекцията. Хората могат да се обаждат на тези линия в работно време“, сподели още д-р Хасърджиев.

Той допълни, че : “Осигурена е възможност за виртуален преглед по документи, имаме и виртуални стаи и за по-подробни прегледи в случай на нужда. На сайта на Националната пациентска организация, където има информация за Covid-19, ще подаваме информация за новостите, които ежедневно излизат“.

Броят на заразените с коронавирус у нас надхвърли 1000

Очаква се в следващите месеци към пациентите с хронични заболявания да имa специално отношение до изчистване на вируса.

Втори етап от цялостния пакет мерки е при случаите, когато се позволява болният да бъде посетен и от лекар с всички предпазни средства. "Финансите за тази инициатива са от дарители, от компании, от чуждестранни посолства, посочи още той.

Информационна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания в условията на COVID-19 стартира от днес – 22 април 2020 г. и ще бъде в помощ на пациентите всеки работен ден от 09:00 до 18:00 часа.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама