Ангелкова предлага две групи мерки за спасяване на туризма

18:09, 21 апр 20 25 2485 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България. Някои вече действат в условията на извънредно положение - тяхната цел е да се запазят работни места в сектора и да се съхранят възможностите на фирмите да възобновят работата си, когато извънредното положение бъде отменено. Втората част от мерките са насочени да заработят веднага след приключване на кризата за привличане на туристи, съобщават в позиция от Министерството на туризма, 

Те припомнят, че са предложили краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение.

Туроператори поискаха оставката на Ангелкова

Ведомството предлага още да се даде отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги. Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май). Това бе възможност за туроператорите да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства.

Защо ресторантьорите са обидени на Дончев и не вярват на Ангелкова?

По-рано през деня туроператори, хотелиери, превозвачи и екскурзоводи внесоха подписка с искане за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова. Ресторантьорският бранш поиска официална информация за фирмите, които са се възползвали от мярката „60/40“, тъй като не вярват на изнесените от министъра данни.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама