Мръстният въздух прави COVID-19 по-смъртоносен

15:20, 15 апр 20 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследвания на университета в Хале показват, че смъртността от COVID-19, е много по-висока в райони, където е повишено съдържанието на азотен диоксид във въздуха, предаде БГНЕС.

Високите нива на смъртност в следствие на белодробна болест, предизвикана от коронавирус, може да бъде пряко свързани с нивата на азотен диоксид във въздуха. До това заключение стигна учен от университета „Мартин Лутер“ в немския град Хале. Резултатите от изследването показват, че региони с регистрирани високи нива на замърсен въздух. имат повишена смъртност, предизвикана от COVID-19.

Коронавирусът отне живота на още двама души, 51 са новите заболели

Израелският учен Ярон Оген, който към момента работи в Германия, сравнява данните от спътниците за замърсяването на въздуха и въздушните потоци с актуална информация за смъртността от коронавирусна инфекция в страните от централна и западна Европа.

Данните показват, че смъртността е значително по-висока в райони, където нивата на азотен диоксид във въздуха са високи, а въздушният обмен е слаб. Например Северна Италия, Мадрид или Ухан в Китай са заобиколени от планини, обяснява Оген. Въздухът в тези региони остава по-стабилен, а нивото на замърсители в атмосферата е по-високо. Израелският учен смята, че продължителното замърсяване на въздуха в тези региони може да доведе до влошаване на общото състояние на човешкото здраве, което е предпоставка за заразяване с COVID-19 и други болести.

Ген. Мутафчийски отхвърли разхлабване на мерките, кривата е качваща се

Веднъж попаднал във въздуха, азотният диоксид уврежда дихателните пътища на човека. Известно е, че допринася за множество респираторни заболявания и проблеми с дихателните пътища, както и за развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система. Азотният диоксид причинява и промени в състава на кръвта, като намалява съдържанието на хемоглобин в нея.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама