Борисов: Не искам да познавам кадрите в Банката за развитие

12:30, 21 апр 20 / Политика 25 2596 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Изцяло съм възложил на финансовия министър да се занимава с кадрите в Българската банка за развитие. Нито едно от лицата не познавам и не искам да познавам. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос има ли конфликт на интереси в новото ръководство на банката.

Акцент на деня: Шат на банката главата

В разгара на кризата с коронавируса министър-председателят разпореди на икономическия министър да освободи ръководството на Българската банка за развитие. До тази стъпка се стигна след като от Демократична България" поискаха оставката на ръководството на ББР заради отпускането на кредит от над 70 млн. лв. на фирма, свързана с колекторска дейност.

С министър Караниколов търсихме хора, които наистина са професионалисти и разбират от банково дело“, подчерта финансовият министър Владислав Горанов и уточни, че Живко Тодоров, който зае поста изпълнителен директор на банката, е удостоен с награда за професионализъм. „Ако видите професионалното му досие, едва ли бихте поставили под съмнение качествата му като специалист“, коментира той.

Живко Тодоров официално застава начело на ББР

Горанов и Борисов отрекоха да знаят за роднинска връзка между другия изпълнителен директор Панайот Филипов и прокурист на ОББ. „Не знам и не ми е работа“, коментира премиерът. „Откровено казано не познавам господина. Той също е специалист с опит в банковата сфера. Не виждам как може да се реализира хипотезата майка му на ръководна длъжност в една банка да може да накара ББР да предлага някакви преференции“, посочи Горанов.

Чакалнята на еврозоната

Премиерът Борисов отново защити присъединяването ни към ERM II и го определи като „спасителна стъпка“. „През чакалнята влизаме и в Банковия съюз, което означава контрол върху всички банки“, заяви той и допълни: „за да не може нищо да стане никъде, общите пари да бъдат под контрол“. „Аз съм убеден европеец, докато ние сме в управлението считам, че ЕС е най- доброто място“, подчерта министър- председателят.

Въпросът дали е добре да бъдем в еврозоната не трябва да се поставя под съмнение“, изтъкна финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът се е „огънал“ за еврозоната, но до края на месеца кандидатстваме

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама