Гърция и Румъния посрещнаха Великден със затворени църкви, служби без миряни в Русия

13:42, 19 апр 20 / Свят 25 2986 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Гърция посрещна Великден със затворени църкви, полицейски патрули и строги ограничителни мерки, предава БНР. 

Премиерът Кириакос Мицотакис изрази надежда, че страната ще се възстанови след кризата и благодари на гърците, че спазват ограничителните мерки. "Животът винаги побеждава и най-трудните препятствия", заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас.

Във великденско обръщение архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним пожела духовна сила в тези чисти дни и благодари на лекарите, а делегация от духовници донесе благодатния огън в Атина. Гърците си останаха вкъщи, ограничени от строгите мерки. Забранено е пътуването без лична причина.

Патриарх Неофит: Нищо не може да помрачи нашата пасхална радост

Някои традиции обаче бяха спазени. На остров Корфу отново хвърлиха през прозорците делви пълни с вода, за да покажат силата  на живота. Атина пък се освети от фойерверки, а социалните служби раздадоха храна, дрехи и пари, събрани от благотворителни акции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази година и румънците прекараха нощта на Възкресение по необичаен начин. Всички църкви в страната са затворени за миряните, които могат да гледат богослуженията по телевизията или онлайн.

Още около 20 часа снощи доброволци и свещеници от всички църкви в столицата разпределиха благодатния огън, а в някои зони на Букурещ домоуправителите, екипирани по съответния начин, почукаха на всяка врата, за да го раздадат на съседите си.

През изминалата седмица вътрешният министър Марчел Вела обяви протокол за сътрудничество между министерството на вътрешните работи и православната църква, предвиждащ служители на министерството да помогнат за разнасянето на благодатния огън до домовете на вярващите. След критики от президента Клаус Йоханис и редица политически партии обаче министърът се отказа от идеята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великденската служба беше отслужена снощи във всички храмове на Румънската православна църква от свещениците и църковния персонал, но без присъствието на вярващи. Присъствието им в църквите или в близост до тях е забранено от действащите военни наредби, за да бъде предпазено населението от разпространението на коронавируса.

В навечерието на празника президентът Клаус Йоханис призова румънците да спазват строго мерките за изолация и социална дистанция, за да не се допусне скок на броя на заболелите. "Стойте си вкъщи, защото иначе след празниците ще имаме погребения", предупреди държавният глава.

Православните храмове отслужиха Пасхална вечерня за Възкресение Христово

На пасхалните богослужения в Русия не присъстваха миряни заради строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция, предаде БНР. За първи път от 2000 г. и президентът Владимир Путин не отиде на църковна служба на Великден.

В навечерието на най-светлия християнски празник патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова вярващите да останат по домовете си. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По традиция патриарх Кирил оглави празничното пасхално богослужение в храма „Христос Спасител“ в центъра на Москва и точно в полунощ възвести Христовото Възкресение. Богослужението беше предавано пряко в ефира на няколко федерални телевизионни канала и на сайта на Руската православна църква. В храма беше доставена капсула с благодатния огън от Ерусалим, но традиционната церемония по посрещането на летището с участието на хиляди вярващи беше отменена.

Президентът Путин запали свещ в параклиса в резиденцията си „Ново Огарьово“ край Москва. В телевизионното обръщение той увери съгражданите си, че Русия разполага с всичко необходимо за справяне с пандемията: силна икономика, научен потенциал и високо професионална материална база в сферата на здравеопазването.

„Разбираме какво се случва, виждаме рисковете, знаем какво трябва да се направи при всякакво развитие на ситуацията и правим това, което е необходимо. В същото време работим изпреварващо“, каза Путин.

Държавният глава беше категоричен, че руснаците ще преминат достойно през изпратените им изпитания. „Нашият народ казва: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. Така и правим. Но в този светъл празник, Възкресение Христово, все пак ми се иска да кажа: „Всичко ще бъде наред с Божията помощ“. Честит празник! Бъдете здрави и щастливи!“

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама