Почина големият баскетболен треньор Станислав Бояджиев

11:42, 19 апр 20 / Спорт 25 2888 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

В нощта на един от най-светлите християнски празници – Великден, българският баскетбол загуби едно от големите си имена, съобщава БГНЕС. 

След кратко тежко боледуване на 74-годишна възраст ни напусна Станислав Бояджиев. Името му ще остане вечно в спомените и сърцата на феновете на играта както с успехите му като състезател, така и с върховете му като треньор.

Славчо, както беше известен сред приятели и колеги, има добра кариера като баскетболист. Като играч пет пъти печели купата на България, а с националния отбор играе на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. По-голяма слава обаче жъне като треньор.

Още съвсем млад той поема женския отбор на „Левски Спартак“ и го води към едни от най-големите успехи на клубния баскетбол в 100-годишната история на играта в България. Начело на „сините“ той е в основата на спечелването на Купата на европейските шампионки през 1984 г. Под негово ръководство тимът триумфира два пъти с купата „Лиляна Ронкети“ – през 1978 и 1979 г. Освен това на сметката му са шест Купи на България и пет титли на страната.

След края на кариерата си дълги години продължи да работи за развитието на българския баскетбол, като изпълняваше длъжността Директор Женско направление към БФБаскетбол. Екипът на БФБаскетбол изказва своите дълбоки съболезнования към близките и роднините на Станислав Бояджиев.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама