СЗО: Африка ще бъде следващият епицентър на Covid-19

08:52, 19 апр 20 25 2462 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Световната здравна организация съобщи, че броят на регистрираните случаи на коронавирус в Африка е нараснал с 51% през последната седмица. СЗО смята, че епицентърът на вируса ще се премести от Европа в Африка през следващите дни, съобщи Евронюз, цитира БГНЕС. 

Тръмп спря финансирането на СЗО, ЕС осъди решението му

Тревогите на генералния директор д-р Тедрос Аданом Гебрейесус са свързани с мокрите пазари, като пазарите в Азия, където живи животни и диви екземпляри често се продават за храна. Въпреки че произходът на Covid-19, болестта, причинена от вируса, все още не е установен, много учени подозират, че вирусът се е прехвърлил на хора от животни на мокър пазар в Ухан, Китай.

Гебрейесус каза, че пазарите са "важен източник на храна и поминък за милиони", но препоръча те да бъдат отворени само при условие, че отговарят на строгите стандарти за безопасност и хигиена на храните".

Снимка: БГНЕС

Лагос е най-големият град в Африка и властите се опитват да се справят с тълпите на фона на блокирането заради коронавируса в Нигерия. Миле 12, най-големият мегаполисен пазар на краткотрайни трани, в петък беше претъпкан с търговци и купувачи, които си проправят път през тесни пътеки, задръстени от огромни кошници с домати и неспазващи дистанция граждани.

И Африка остана без футбол

Феми Одусаня, консултант на пазарната асоциация, заяви, че предизвикателствата са „огромни“ и призова правителството да „направи повече, за да гарантира, че ще запази хората в безопасност и у дома си“. По правителствена инициатива ръководството създаде импровизиран пазар в Огуду в опит да намали тълпата, като доближи продукцията до общностите, които обслужва. Но докато отчаянието нараства, камионите за доставка са атакувани, хранителни стоки се крадат, а микробусите се повреждат.

За бедните в Лагос е приоритет е да се сдобият с храна на масата. "Хората трябва да се хранят. Силно вярвам, че гладът е много по-опасен от коронавируса, така че трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че хората имат какво да ядат", каза председателят на пазарната асоциация Шеху Усман.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама