Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим

14:17, 18 апр 20 / Свят 25 2939 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

В храма "Възкресение Христово" на Божи гроб в Йерусалим в 13:50 часа българско време слезе Благодатният огън. На службата присъстваха само десетина свещеници, вярващи не бяха допуснати. Службата бе излъчвана на живо от Йерусалимската патриаршия, съобщи „24 часа“.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на почитането от православните християни Възкресение Господне на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим.

Благодатен, или още Свещен огън, е огън, запален по свръхестествен начин според православните християни. Това става всяка година на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Подготовката започва от сутрина.

Богослужението за Възкресение Христово ще се излъчва онлайн

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция.

Заради мерките за сигурност, свързани с епидемията от коронавируса, Благодатният огън няма да бъде донесен у нас тази година. В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама